Hamilelikte meditasyon
- Zuhal Eyuboglu
- 21 Şub 2021
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 21 Şub 2021
Begüm Kodalak Bilik / Hamile ve Doğum Psikoloğu
Bireysel başa çıkma yöntemleri arasında gösterilen meditasyon, kaygı yönetimi için de birebirdir. Peki ya meditasyonun hamilelik, doğum ve doğum sonrası dönemdeki yararlarına ne demeli…

Meditasyon kaygıyı azaltıyor
Meditasyon, bilimsel bir zihin dinlendirme tekniği olarak bilinir. Dikkatinizi ne geçmişe ne de geleceğe vermeden, yani düşüncelere takılmadan bu anda kalabilmek ve bu anı deneyimleyebilmektir. Meditasyonu deneyimleyen kişi transa girmez, çünkü çevresinde olan biten her şeyin aslında farkındadır. Meditasyon, kişinin iç huzuruna ve dinginliğe ulaşması için kullanılan bilinçli bir odaklanma tekniğidir.
Hamilelik dönemi bazı anne adayları için stresli geçebiliyor. Hamilelikte yaşanan stresi azaltmak ve yönetmek için anne adayları meditasyon yöntemini kullanabilirler. Meditasyon yöntemi sayesinde anne adayının stresi azalır ve dolayısıyla anne karnındaki bebeğin de stresi azalmış olur. Çünkü yapılan araştırmalar bebekleri annelerinin duygularını adeta bir sünger gibi çektiğini gösteriyor. Meditasyon aracılığıyla stresi azalan anne adayının da karnındaki bebeği ile olan iletişimi ve ilişkisi güçlenmiş olur.
Hamilelikte meditasyonun anne adayına faydaları
* Zihinsel, bedensel ve ruhsal dengenin kurularak sürdürülmesi,
* Rahatlama,
* Korku ve endişelerden arınma,
* Stres ve stres kaynaklı hastalıklardan korunma,
* Uyku düzeni ve kalitesinin artması,
* Sezgisel olarak bebeğinizle daha yoğun iletişime geçme,
* Ruhsal ve fiziksel enerjinin yükselmesi,
* Tansiyonun dengelenmesi,
* Kalp atışlarının ve kan dolaşımının normal seyrine yerleşmesi,
* Böbrek üstü bezlerinin düzenli olarak DHEA büyüme hormonu salgılaması,
* Bağışıklık sisteminin fazlasıyla güçlenmesi.
Hamilelikte meditasyonun bebek için faydaları
* Bebek annesiyle sevgi ve güven dolu bir ilişki kurabilir.
* Anne adayı rahatladığı için bebekte de rahatlama görülür.
* Doğum sonrasında bebeklerin beslenme, uyku ve ağlama konusunda daha az problem yaşadıkları gözlemlenmiştir.
Doğum kursları, hamilelikte meditasyona teşvik ediyor
“Sadece doğum odaklı” doğuma hazırlık kurslarında doğum ile ilgili bilgi edinmemenin yanı sıra maditasyonla ilgili de bilgi edinebilirler. Kurslarda öğretilen meditasyon tekniklerinin, kurs bittikten sonra da mutlaka anne adayı tarafından aksatılmadan uygulanması gerekir. Hamilelik boyunca meditasyonu aksatmayan bir anne adayı kısa süre içerisinde çok sağlıklı bir psikolojiye kavuşur ve hamileliğin zorluklarını çok daha kolay alt edebilir.
Her anne adayı meditasyon yapabilir mi?
Meditasyon, yaptığınız her şeyi bir dakikalığına kenara bırakıp tamamen, o andaki kendinize odaklanma durumudur. Bu sebeple aslında her anne adayı meditasyon yapabilir, hatta bunu daha önce hiç fark etmeden yapmış bile olabilir. Meditasyon her yerde yapılabilir, fakat bulunduğunuz yerin sessiz olması işinizi kolaylaştıracaktır. Eğer anne adayları meditasyona yeni başlıyorlarsa, en kolayı nefesinize odaklanarak yapacağınız meditasyon olacaktır.
Anne adayı ne kadar sıklıkla meditasyon yapmalı?
Normalde hamile olmayan kişilere sabah yarım saat ve akşam yarım saat olmak üzere meditasyon yapılması önerilir. Ancak hamileler için bu süre daha yüksek olabilir. Meditasyon yapmak kendilerini iyi hissettiriyorsa, bir anne adayı günde iki saate kadar meditasyon yapabilir.
Yoga ve meditasyon bir arada yapılabilir
Meditasyonun yoganın alt basamağı olduğunu ve yoganın aynı zamanda meditasyonu içerdiğini söyleyebiliriz. Yoganın zihinsel disiplinleri içerisinde yer alan meditasyon, kişinin daha bilinçli, daha sessiz ve sakin bir yaşam sürmesini amaç edinir. Hamilelikte yoga yapmak, anne adayının hem bedenini hem de zihnini doğuma hazırlamasını sağlar ve hem de onu sağlıklı tutar. Yoga duruşları, anne adayının vücudunu aktif tutar, mide bulantıları gibi hamilelikte yaşanan bazı semptomları da engelleyebilir. Ayrıca yoganın doğumu kolaylaştırdığı da bilinen bir gerçektir. Anne adayları yoga sırasında öğrenecekleri nefes alma tekniklerini, doğum sırasında da rahatlıkla kullanabilirler.
Hamilelikte meditasyon, doğumu nasıl etkiler?
Anne meditasyon yaptığında huzur, sakinlik, derin rahatlama ve neşe hisseder. Bu durum anne adayındaki olumlu-iyi hormonları yükseltmeye yardımcı olur. Bu hormonlar da bebeğin gelişimine destek olur. Meditasyon anında, adrenalin ve kortizol azalır, melatonin hormonu (bağışıklık sistemini, iyi ruh halini ve uyku düzenini destekleyen) yükselir. Endorfin hormonu yükselir ve bu hormon mutluluk hissi ile beraber aynı zamanda ağrıları da azaltır. Bu da doğum dalgalarının (sancılarının) az hissedilmesini ve daha baş edilebilir olmasını sağlar.
Doğum sonrası meditasyonun etkileri
Doğum sonrası ilk 40 günlük lohusalık döneminde annede hem psikolojik olarak hem de fizyolojik olarak çok fazla değişim gözlemlenir. Anneler doğumdan sonra meditasyon yapmaya devam etmeleri, bu dönemi rahat geçirebilmelerini sağlar. Meditasyon sayesinde anneler negatif duygularından arınır, stres seviyeleri azalır ve böylelikle rahatlarlar. Meditasyon yapan annelerin doğum sonrası depresyona girme olasılıkları ve stres seviyeleri azalır, bunun yanı sıra bebekleri ile daha iyi iletişim kurabildikleri gözlemlenir.
Meditasyona inanmıyorsanız...
Her rahatlama yöntemi her anneye iyi gelmeyebilir ya da anne adayı meditasyona inanmıyor olabilir. Bu anne adayları da kendilerine iyi gelen başka bir teknik bulabilirler. Örneğin; nefes egzersizleri, yoga yapmak, psikolojik destek almak veya onlara iyi gelen başka bir yöntemi de bu dönemde keşfedebilirler.
Baba adayı meditasyona inanmıyorsa…
Anne adayları hormonların da etkisiyle hamilelik süresince normalde olduklarından çok daha fazla duygusal olabiliyorlar. Bu dönemde baba adayları eşlerini anlamaya çalışabilir ve onlara destek olabilirler. Baba adayları için bazen bu dönemi anlamak biraz zor olabilir. Doğuma hazırlık eğitimine eşiyle katılan bir baba adayı, eşinin yaşadığı bu süreci daha iyi anlayacaktır.
Comments